Stikker du også hovedet i sandet?

Fejl er dyre kan man sige – men efter min mening er frygten for at fejle LANGT dyrere. Hvad koster det for dig (fx. i spildte timer af dit liv, manglende glæde, der smitter af på dem du har kær og på helbredsfronten), for din arbejdsplads og for samfundet, at du ikke tør at fejle og spiller sikkert ?

For at skabe vækst er vi nød til at turde, at sætte nogle større mål både for os selv, i vores job og for virksomhederne – også selvom alt stritter i os fordi vi ikke er sikre på, at nå dem. Vi er med andre ord nød til at turde at fejle. Vi kan ikke bare stikke hovedet i sandet og lade som ingenting.

Vi vil alle gerne have succes både som individ og som en gruppe af mennesker samlet i en virksomhed. Det er en menneskelig drift. For mange er succes, at lykkedes med, at nå sine mål og dermed også, at undgå at fejle. Hvis vi fejler, så er vi jo tabere –  så har vi ikke succes – så er vi ikke gode nok – så er vi ikke lykkelige.  Derfor spiller langt de fleste af os hellere det spil vi ved vi kan ”vinde” end at risikere at fejle. Dermed bliver vi nemt fristet til, at spille på den sikre hest og tænke alt for småt om, hvad der er muligt for os selv, i vores job og for virksomheden som helhed.

Det koster kassen på vækstkontoen!

Vi bliver i jobs vi har ”succes” i, selvom vi ikke er glade og trives, fremfor enten, at skifte til det job vi drømmer om, at gå efter lederjobbet eller starte en virksomhed. Vi gør det vi plejer, for tænk nu hvis vi fejlede! Vi stikker helst heller ikke ud fra mængden og stiller spørgsmålstegn ved kollektive mål. Når vi skal lave budgetter og sætte mål på vores arbejdsplads, så sætter vi hellere overliggeren lidt for lavt så vi ved, at vi kan leve op til målene.

Vi er alle født med et overlevelsesinstinkt, der skal beskytte os mod reel fare i livstruende situationer. Vi er efter min mening bestemt IKKE født fulde af frygt for, at fejle, at eksperimentere, at gå efter det vi gerne vil have, og at udvikle os.

Denne form for frygt er en uheldig software installation, der er foretaget i de fleste af os efterhånden som vi er vokset op og har lært opskriften på “succes”, hvad man kan og ikke kan, hvad man skal, hvordan man skal være osv.

Tænk selv tilbage på hvordan du var så tidligt i livet du kan huske. Jeg er helt sikker på, at du følte du var en succes bare ved at være dig og gøre dit bedste, at du kunne få og gøre præcis, hvad du satte dig for, at du gik efter præcis det uden, at spekulere over hvad andre tænkte om det. Samtidig var du helt ligeglad med om du fejlede.  Hvis du ikke var det ville du sandsynligvis aldrig have lært at gå.

Problemet med installationen af denne ”historie” er, at den har fået os til at tænke småt fremfor stort. Det er et samfundsproblem, for det bremser i den grad væksten i Danmark og er samtidig en indirekte årsag til, at rigtig mange mennesker bliver syge.

Det er ærgerligt for både den enkelte og for samfundet, idet der ligger et kæmpe vækstpotentiale heri og samtidig et enormt potentiale for at mennesker kommer til at trives og dermed bliver mindre syge!

Hvad er din succes historie ? Er den reel – eller skal den skrives om ? På hvilke områder i dit liv kan du tænke større ? Hvad koster det dig at lade være ?

Hvis du blev inspireret, så må du meget gerne dele dette indlæg i dit netværk.  På forhånd tak!

Vil du inspires fremover ? Så tilmeld dig min nyhedsmail og få GRATIS inspiration direkte i din indbakke. Du kan tilmelde dig her

 

De bedste ønsker for din vækst og succes – og tak fordi du tog dig tid til at læse med!

 

Maiken Christina Kühl