Sådan får du overskud efter fyraften

– og mere fra hånden på job!

Den gængse opfattelse er at, vi må arbejde flere timer (hør selv statsministeren), i højere tempo, helst uden pauser og være på 24/7 for at få alle de ting fra hånden som vi “skal” og “bør” hver eneste dag. Hvis vi vil gøre karriere, kan vi samtidig skyde en hvid pil efter privatlivet BUM!

Efter min mening svarer det til, at du bevidst stiller dig ud foran en bus hver eneste dag og så håber på, at bussen når at bremse eller undvige inden du bliver kørt over.  Jeg har selv i en lang årrække tæsket rundt og brugt ferier og weekender på at være en sur karklud. En dag stoppede det brat, jeg blev ramt af bussen! SMASK jeg fik alvorlig stress, og der lå jeg så!

Jeg forstod ikke, hvad der havde ramt mig.

Det sker for RIGTIG mange mennesker i vores samfund.

Hvorfor?

Vi er mennesker – ikke maskiner eller computere!

Vi kan ikke performe kontinuerligt i samtlige timer af en arbejdsdag, men vi kan noget andet, der er ENDNU mere effektivt! Noget der sikrer at vi også er friske EFTER fyraften og har overskud til andre ting!

Jeg elsker vækst, resultater, handling og at se tingene vokse! Jeg var så fortvivlet da min krop sagde stop, jeg var afhængig af mit adrenalin kick. Jeg lå på sofaen, gik lange ture og en dag tænkte jeg – DER MÅ VÆRE EN ANDEN VEJ! Jeg satte mig for at finde ud af hvordan jeg ellers kunne få de resultater jeg gerne ville have – uden stress.

Inspiration til det fandt jeg blandt andet hos Tony Schwartz. Hans budskab er “manage your energy not your time”. Overskud til at gøre det vi gerne vil handler altså ikke om timer men om energi. Ifølge ham evner vi som mennesker kun at fokusere max. 90 min. ad gangen. Herefter har vores hjerne brug for at blive gen opladet via en pause. Løsningen er altså ikke at arbejde igennem og så ligge på sofaen i weekenden, gå hjem kl. 16.00 eller dyrke mindfullness om aftenen (iøvrigt et godt redskab alligevel). Løsningen er i stedet, at holde en pause hver gang vi har arbejdet ca. 90 min. ELLER når vores krop at fortæller os, at vi har brug for en pause inden de 90 min. er gået. Efter pausen arbejder vi igen 90 min. osv.

Det er de færreste, der løber 24 marathoner i træk for at træne til den 25’ende i rækken – og så lige snupper et ekstra marathon dagen efter, bare lige for at gøre det. Vi ved godt, at når musklerne er ømme så er det tid til at holde pause for at undgå overanstrengelse, ellers får vi skader. Svaret er ikke at tage en pille og løbe videre.

Når det handler om det mentale, så får vi også signalerne, bare ikke i form af fysisk smerte. Typisk er signalerne, at vi mister fokus, bliver døsige, får hovedpine, bliver sultne eller fyldt med negative følelser. Det er her vi ofte tager “den smertestillende pille” i form af en kop kaffe, brokker til kollegaen eller spiser sukker, og så fortsætter vi hastigt arbejdet. Vores krop kommer i overlevelsesmode, og begynder at udskille stresshormoner, der giver os et kick, og det ender vi så med at blive afhængige af, og så er spiralen i gang.

En hjerne i overlevelsesmode er ikke specielt velegnet til kreativitet og innovation – heller ikke i forhold til at tænke nyt i forhold til selve opgaveløsningen (og dermed få tingene gjort hurtigere).

Så… vil du også have overskud efter fyraften, og samtidig få mere fra hånden i løbet af dagen?

Hvad er din krops mentale signaler på at du har brugt din energi?

Hvad kan du gøre for at styre din energi fremfor din tid, så du ikke behøver blive ramt af bussen?

Tips!

Start evt. med at ligge en 90 min. periode ind om dagen.

(Undskyldninger om at chefen ikke tillader det duer ikke i denne sammenhæng – Gå evt. ned på toilettet når du skal holde pause – det gjorde jeg da jeg skulle afprøve det her (ikke at det var specielt hyggeligt :-))

Få flere tips og en gratis E-bog tilmeld dig her!

Hvis du kunne li’ det her indlæg eller kender nogen der kunne have glæde af det her indlæg så del det gerne på facebook eller Linkedin !

Tak fordi du tog dig tid til at læse med!

 

De bedste ønsker for din succes!

Maiken Kühl

Recovering adrenalin junkie!